NOSTALGISIDAN

 
Här har vi samlat samtliga konserter sedan 1994. Det är i skrivande stund över 100 produktioner med dryga 400 konserter, med många av Sveriges absoluta toppmusiker, som till exempel Love Derwinger, Jakob Koranyi, Roland Pöntinen, Staffan Scheja, Niklas Sivelöv och Per Tengstrand, för att nämna några. Även utländska artister, som Barbara Hendricks, Asuka Nakamura, Inese Klotina, Leonid Gorokhov och Yukie Nagai, har genom åren gästat Kammaren.
 

Vi på Kammaren (Emma, Peter & Jon)

2023

15-16 februari – Amanda Ginsburg med stråkkvartett 
Amanda är i dag en av våra största jazzartister, tvåfaldigt belönad med Grammis och har framträtt på Allsång på Skansen. Nu gör hon Kammarendebut tillsammans med pianisten Filip Ekestubbe och klassisk stråkkvartett.

15-16 mars – Magnus Holmander (klarinett) & Irina Serotyuk (accordeon)
“Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder de in lyssnaren till en unik klangvärld”. Den unga generationen levererar toppnivå!

12-13 april – Andreas Brantelid (cello) & Peter Friis Johansson (piano) 
Äntligen, efter att ha tvingats skjuta upp konserten 2022 kommer giganten Brantelid nu äntligen för att gästa Kammaren. Han spelar bland annat sonater av Brahms med vår ena konstnärliga ledare.

13-14 september – Rick Stotijn (kontrabas) & Johannes Rostamo (cello)
”The pioneering double bass virtuoso”, så omnämns Rick på omslaget av tidningen the Strad och vi håller med. Kontrabas och cello borde inte kunna låta såhär bra tillsammans!

11-12 oktober – Cecilia Zilliacus (violin) & Tuija Hakkila (piano)
En av Sveriges mest eftertraktade solister (tillika flitig Kammarenartist) bjuder här på ett helt nytt samarbete med finska pianisten Tuija Hakkila. Vi vet inte vad de tänkt spela, men vi vet att det blir riktigt bra!

15-16 november – Kammarenkavalkad!
Säsongens sista konsert blir en kavalkad med några av våra genom åren mest uppskattade artister: Staffan Scheja, Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam. Våra konstnärliga ledare presenterar konserten och bjuder även på små musikaliska godbitar. Välkomna till att fira våra 30-år som konsertarrangör!


2022

16-17 mars – Dahlkvistkvartetten

Äntligen! Efter två inställda konserter och det långa coronauppehållet är Dahlkvistkvartetten tillbaka på Kammaren. Som vi har längtat!

20-21 april – Mats Bergström TRIO
Mats har premiär för sin nya trio, dvs med bas och trummor utöver hans finstämda gitarr. Detta med gräddan av svenska jazzmusiker! Som bonus bjuds det även på gitarrmusik av Olle Adolphson.

14-15 september – Ellen Nisbeth (viola) & Susanna Risberg (elgitarr)
Att se Ellen spela är som att se ett vulkanutbrott, en urkraft som släpps lös i musiken! Här gör hon en gränsöverskridande konsert med gitarristen Susanna Risberg.

19-20 oktober – Winterreise (urval för stråkkvartett och röst)
Vår ena ledare Emma Nyman kommer med stråkkvartett och barytonen Bernt Ola Volungholen. De bjuder på delar av Schuberts mästerverk Winterreise samt musik av Taube och Fanny Mendelssohn.

16-17 november – Laura Michelin (flöjt) & Pontus Carron (piano)
Laura Michelin har vunnit solistpriset och gästar nu Kammaren tillsammans med likaledes lysande Pontus Carron. Ersätter Andreas Brantelid som istället kommer våren 2023.

7-8 december – Ylva Larsdotter (violin), Torun Stavseng (cello) & Peter Friis Johansson (piano)
Denna trio med internationellt efterfrågade musiker går dagen efter Kammarenkonserterna in i studio för att spela in en skiva. Det innebär att vi avslutar säsongen med ett program i absolut toppform!

2021

24 september – Emilia Amper och Anna Petrini

Nyckelharpisten Emilia skulle egentligen ha gästat Kammaren redan våren 2020 och vi är jätteglada för att hon kan komma nu! Hon tar med sig blockflöjtisten Anna Petrini och tillsammans bjuder de på ett rafflande program med ömsom nytt, ömsom gammalt, och i stor utsträckning kreerat endast för Kammaren. Vi kan garantera en helt unik musikupplevelse!

25 september – Pöntinen spelar Beethoven

Roland Pöntinen har kommit att bli något av en Kammarens egen titan, och självklart vill vi höra honom nu när vi äntligen kan återstarta! Som ett minne av det Beethovenjubileum som inte riktigt ägde rum 2020 bjuder Roland här på Beethovens sista pianosonater.

26 september – Döden och Flickan

Festivalen avslutas med ett av musikhistoriens mest laddade verk, stråkkvartetten Döden och Flickan av Franz Schubert. Spelar gör gräddan av Stockholms stråkmusiker, bland annat Emma Nyman som också är en av Kammarens konstnärliga ledare. Kammarmusik blir nog inte mer dramatisk än såhär!

13 oktober – Johan Dalene med vänner

Johan är en av Sveriges och världens största fioltalanger och gjorde succé på Kammaren hösten 2019. Nu gör han storartad comeback och tar med sig cellisten Daniel Thorell och pianisten tillika Kammarens ena konstnärliga ledare Peter Friis Johansson.

17 november – Svante Henryson

Årets sista konsert blir riktigt festlig tillställning med Svante och Katarina Henryson som tar med sig den fenomenala jazzpianisten Joel Lyssarides. Välkommen på en säsongsavslutning i världsklass!

2020

19-20 februari – Aristo Sham, piano

Stjärnskottet Aristo Sham räknas som en av världens mest lovande unga pianister och för några veckor sedan gjorde han debut med London Symphony Orchestra och Simon Rattle. Om ett par år kommer han vara världskänd och självklart ska vi ha honom på Kammaren nu! Han inleder med Beethovens Månskenssonat och avslutar med Liszts Dante-dito.

2019

20-21 FEBRUARI

Svante Henryson, cello med mera & Anders Paulsson, sopransaxofon

Svante Jon Henryson, född 22 oktober 1963 i Stockholm, är en svensk kompositör och musiker (cellist, kontrabasist och elbasist). Som tonåring blev han medlem i Oslo Filharmoniske Orkester och efter solodebuten blev han orkesterns solokontrabasist. Därefter flyttade han till Miami och turnerade tillsammans med Yngwie Malmsteen under sent 1980 – och tidigt 1990-tal. Han har även turnerat med Elvis Costello, Jon Balke och Anne Sofie von Otter.

Efter debuten 1992 i Carnegie Hall har Anders Paulsson genomfört hundratals konserter på sitt instrument som solist i 22 länder. Anders Paulsson är sannolikt den förste musikern i världen med en solistkarriär på detta i klassiska konsert-sammanhang sällsynta instrument.

13-14 MARS

Peter Friis Johansson, piano

Ena halvan av Kammarens nya konstnärliga ledarskap, Peter Friis Johansson, har under de senaste åren spelat Schuberts samtliga pianosonater på flertalet platser i både Sverige och utlandet. Till våren blir det start för projektet att spela in alla sonaterna och som genrep inför den första skivan spelar Peter två av Schuberts största sonater på Kammaren. Gör som publiken i bland annat Chicago och New York och upplev Peters tolkningar av dessa mästerverk!

10-11 APRIL

Lisas

Lisas bildades 2011 efter att de båda från varsitt håll fått höra: ni borde spela tillsammans! Sedan dess har duon framträtt i Europa, USA och Kanada. Violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka har rötterna i folkmusiken men är samtidigt förankrade i andra genrer. I deras kompositioner hörs spår av såväl barock som tango och nutida konstmusik.

Debutalbumet Fiddle & Accordion Conversations har hyllats av kritikerna och valts till ett av århundradets viktigaste folkmusikskivor i tidningen LIRA samt tilldelats Manifestpriset.

18-19 SEPTEMBER

Johan Dalene, violin & Roland Pöntinen, piano

Redan som tonåring gjorde Johan Dalene intryck, som vinnare i inte mindre än nio internationella tävlingar. 2017 blev han antagen till Norwegian Crescendo program, med Janine Jansen, Leif Ove Andsnes and Gidon Kremer som mentorer. Denna säsong uppträder han som solist med inhemska orkestrar som Gävle symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester och Jönköpings Sinfonietta, såväl som med Jakarta Symphony Orchestra, Kremerata Balticum och Oslo Philharmonic. Nästa säsong spelar han med Kungliga Filharmonikerna och på Carnegie Hall.

Roland Pöntinen behöver ingen närmare presentation.

9-10 OKTOBER

Yura Lee, violin, Jakob Koranyi, cello och Juho Pohjonen, piano

Denna fantastiska trio bjuder på likaledes fantastisk musik av Ludwig van Beethoven.

13-14 NOVEMBER

Charlotte Hellekant, mezzosopran, Stefan Jernståhl, multiinstrumentalist och Anders Kilström, piano

Kammaren…. Du lämnar gatan och staden bakom dig när du går in genom en oansenlig dörr. Du lämnar verkligheten bakom dig när du går ner för trappan under jorden.

Dessa rum minner om tidigare sekler med skratt och allvar, diskussioner om konsten, musiken, litteraturen, politiken, filosofi, och om livet.

Dessa rum med så många anor, gömda mitt i Stockholm och vår tid; en oas av uttrycksfulla möten kring livet, som det var, är, och kanske blir…

Tillsammans med mina två underbara medmusiker, Anders Kilström och Stefan Jernståhl, rör vi oss i livets olika hörn. Kvällen har arbetsnamnet Dys-euforia där vi precis som i livet uttrycker och korsar olika sinnesstämningar och stilar, i ljus och dramatik, eller helt avskalat.

Välkommen!

/Charlotte Hellekant

2018

24-25 JANUARI: KUNGSBACKA PIANOTRIO

Den här världsmästartrion gjorde så att det blev sju kvällar på det här årets Kammaren. Jag kunde inte säga nej.

21-22 FEBRUARI: PETER FRIIS JOHANSSON, PIANO & EMIL JONASON, KLARINETT

De gjorde en helt ny konsertform när de var här sist, 2014, ett experiment. Sedan dess har de turnerat med den med braksuccé som följd. De har sagt att nu gör vi en fortsättning!

21-22 MARS: CECILIA ZILLIACUS, VIOLIN & LENA WILLEMARK, SÅNG

De  har skvallrat om ett projekt runt Bach, på hans födelsedag, 21 mars 1685. Lena har ju ett röstomfång som gör att man inte riktigt vet om det är sång eller ett instrument man lyssnar till. När  Cecilia presenterade detta lät det spännande att ta in rösten.

18-19 APRIL: ROLAND PÖNTINEN, PIANO

Denna gång kommer han som solist. Det räcker.

26-27 SEPTEMBER: DAVID HUANG, PIANO & AMALIE STALHEIM, VIOLIN

Dessa två får vara årets representanter för nästa generations toppmusiker. Amalie hoppade in för Andreas Brantelid med jubel som följd. Nu kommer hon med denna konstellation och det ska bli kul att lära känna David Huang lite närmare. De har vunnit Solistpriset respektive Ljunggrenpriset.

10-11 OKTOBER: MATS BERGSTRÖM, GITARR & MAGNUS LINDGREN, SAXOFON

Mats har spelat hos oss sedan 1994 i alla musikaliska väder, från Georg Riedel till kvartetten med Anders Jonhäll, Chrichan Larsson och Nils Sparv. (Undrar om inte Mats är svensk mästare som   gränsöverskridande musiker.) När jag ringde sade Mats att han pratat med Magnus Lindgren om att det vore roligt att spela ihop. Magnus har i dag ett så späckat schema att det här speldatumet   var det sista jag plitade ner!

14-15 NOVEMBER: STAFFAN SCHEJA, PIANO

2017

15-16 FEBRUARI

Trio Zilliacus Persson Raitinen
Inför en skivinspelning med pianisten Oliver Trendl från Tyskland. Musik av bland andra Robert Kahn utlovas. (Har Ni, som jag, missat honom, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Robert Kahn.) Kompis med Brahms. Vi får en försmak och gissningsvis lite samma sväng som hos kompisen.

15-16 MARS
Bengt Forsberg, piano, Andreas Brantelid, cello
Blev förhinder förra året. De var här för några år sedan. Ni förstår… De är kanon.

19-20 APRIL
Love Derwinger, piano och konstnärlig ledare, med medmusikanter
Rysk musik utlovas och lite förståelse till den. ”Vi är ju på en rysk teater.” Känn förflyttningen.

27-28 SEPTEMBER
Henrik Måwe, piano
Henrik ska botanisera i Chopins liv och musik, i samma stil som Per Tengstrand gjorde för några veckor sedan, med Beethoven. Som att åka tillbaka i tiden, nästan. Spännande…

11-12 OKTOBER
Niklas Sivelöv, piano, Leonid Gorokhov, cello
Niklas har en given plats på Kammaren och är en stor del av dess historia, i form av bländande spel, inspiration och musiker han haft med sig och introducerat för en svensk publik. Och ja, det är kul att följa honom.

8-9 NOVEMBER
Jacob Koranyi, cello
”Jag vill alltså spela Bach’s solosviter nummer ett, två och tre (g-dur, d-moll och c-dur). Det blir även en CD- och videoinspelning. (Eventuellt också en 360/VR-inspelning, men det återstår att se om det går att ordna. Vi måste fråga publiken om de är med.)” Jag ser redan fram emot detta äventyr.

2016

17-18 FEBRUARI
Gunnar Idenstam, orgel, Lisa Rydberg, fiol
(född 1993 i Norge) Fick 1.pris och 100 000kr i Ljunggrenska tävlingen samma som Andreas Brantelid gjorde 2012.

www.idenstam.org

16-17 MARS
Jonas Knutsson, saxofoner
När jag ringde så svarade han på ett tåg i Indien på väg till en spelning. Förbindelsen var svag och det tog tio uppringningar innan vi var klara. Han lovade att komma till oss, men med vilka medspelare?

www.jonasknutsson.se

20-21 APRIL
Amalie Stalheim cello (född 1993 i Norge)
Fick 1.pris och 100 000kr i Ljunggrenska tävlingen samma som Andreas Brantelid gjorde 2012.

Thomas Rudberg piano (f. 1991 i Belgien)
Thomas har deltagit i master classes för bl. a. Leif Ove Andsnes, Andrej Gavrilov, Per Tengstrand, Konstantin Bogino, Leslie Howard, Vladimir Ovchinikov, Lang Lang, Paul Badura-Skoda, Hans Leygraf.. Det finns massor att berätta….
De ersätter Andreas och Bengt som fått förhinder

28-29 SEPTEMBER
Per Tengstrand, piano
När man söker på Per på nätet ser man att han jobbar mycket med social media. En träff blir Music on Park Avenue. Per är bosatt i New York. En gång blev det inställt på Kammaren då det var problem med Pers visum. Kul kille med ett enormt varierat utbud. En av Kammarens stammisar.

12-13 OKTOBER
Dahlkvistkvartetten
Det går som tåget för dem, med många spännande spelplatser bakom sig. Fråga dem om hur det var att spela i Afrika, till exempel. Det är kul med återväxten av svenska musiker, och hur de slår sig fram i världen.

www.dahlkvistkvartetten.com

2-3 NOVEMBER
Tobias Ringborg, violin, Natalie Gourman, piano
Tobias är ytterligare en i raden som tagit upp dirigentpinnen. Från att ha varit solist har han nu skaffat sig en ännu större solistkarriär, men violinen är inte lagd på hyllan för den sakens skull. Natalie har varit på Kammaren en gång tidigare. Minns att det blev en riktigt fin och intressant spelning, verksam i många olika musikprojekt, som hon är.

www.tobiasringborg.com

2015

18-19 FEBRUARI
Anders Paulson,Sopransaxofon, Magnus Svensson, Piano
Först ut: Anders Paulson och Magnus Svesson. En fransk reportoar utlovas dessa kvällar. Romans i februari, det värmer.

18-19 MARS
Lelo Nika, Dragspel, med trio
Lelo var här för fem år sedan och responsen från publiken var svårslagen. En sannskyldig virtous! Nu spelar han för oss igen och jagar i skrivande stund dessutom en stråkkvartett, kvällen till ära.

15-16 APRIL
Roland Pöntinen och Love Derwinger, Piano
Dessa båda herrar har spelat på Kammaren förr! Alltid lika roligt när de hedrar oss med en besök. Roland föreslog för Love att de borde spela här igen, då de verkligen har roligt framför flygeln tillsammans.

23-24 SEPTEMBER
Anna Norberg, Flöjt, Mats Bergström, Gitarr
Kammaren gav ut deras skiva ”Serenad i gryningen” för ett antal år sedan. Det är nog den bästa skivan Kammaren släppt. Det ska bli mycket roligt att höra dem spela igen. Sist de var här tillsammns var väl nittiosju? (Har några skivor kvar av nämnda inspelning.)

21-22 OKTOBER
Stenhammarkvartetten
2003 spelade de på Kammaren under namnet ”Nya Stenhammar/kvartetten”, men inför en inspelning av ett verk av Lars-Erik Larsson krävde Robert von Bahr (BIS) att ”nya” skulle tas bort inför en internationell utgivning. Det var tolv år sedan. För hundranitton år sedan, 1895, hade Wilhelm Stenhammar en kvartett han också. Ja, åren går, men musiken, den består.

11-12 NOVEMBER
Säsongsfinal. Ribban är satt högt. Jag låter denna afton bli en överraskning!.

2014

12-13 FEBRUARI
Mats Bergström, Gitarr, Georg Riedel, Kontrabas
Dessa båda herrar förfogar över en stor musikskatt i form av egna
kompositioner och arrangemang. ”Sånger utan ord” är en gemensam skiva, och musik från denna utlovas, och inleder det nya året.

19-20 MARS
Trio Zilliacus Persson Raitinen
Dessa tre damer är nominerade till Nordiska Rådets Musikpris 2013! Kvalitet håller i längden! Grattis! www.zpr.se

23-24 APRIL
Steven Maier, Piano
Niklas Sivelöv: ”Denna ska vi ha!” Bokad till Köpenhamn, då lyssnar vi i Stockholm också. (Staffan berättade att Steven och han var skolkamrater på Juilliard.)

24-25 SEPTEMBER
Jacob Koranyi, Cello
Jacob är en av Kammarens stora inspirationskällor. Alltid lika roligt när
han kommer hit. Denna afton har han även med sig en gäst. Vi får se vem det blir. Spännande!

22-23 OKTOBER
Peter Friis Johansson, Piano, Emil Jonasson, Klarinett
Fick dessa rader tillskrivna mig. (Det gick inte att säga nej, nyfikenhet är ju Kammarens honnörsord):
”När vi våren 2013 började arbeta med Worst of Emil och Peter pratade vi inte alls om vilken musik vi skulle spela. Istället formulerade vi ett antal tankar om hur vi ville att processen skulle se ut, och hur föreställningen skulle kännas: vi glömmer allt vi lärt oss om hur en konsert ska se ut och börjar om från början. Vi lägger lika mycket tid på presentation som i övningsrummet. Det här är en show vi gör på våra villkor, vi anpassar oss inte efter någon annan. Där Beautiful Insanities utvecklade en vanlig konsert med en del nytänk, har vi här istället arbetat i helt nya banor och utifrån det byggt en helt ny typ av upplevelse. Kort sagt, det här är det coolaste vi någonsin gjort, och det coolaste vi någonsin sett. Vi tror det är precis det här du vill att kammaren ska handla om.”

19-20 NOVEMBER
Staffan Scheja, Piano, Hugo Ticciati, Violin
Staffan är en legendar, Hugo är ny på Kammaren, men har varit på tapeten förut. En kanonviolinist, se hemsidan www.hugoticciati.com

2013

6-7 FEBRUARI
Dahlkvistkvartetten
En kammarserie utan kvartett, de är på väg ut på stor turné (tror dom är hetast i Sverige nu) Grunden i Kammarens historia var att erbjuda musiker av rang, här får ni spela programmet fyra gånger på två dagar inför publik, den starten får ni inte någon annanstans.

13-14 MARS
Per Tengstrand, Piano
Boendes i New York men har en flygel i Giresta, och från Giresta är det inte långt till Kammaren. Han erbjuder musik och framför allt sig själv (verbalt) på högsta nivå varje gång.

10-11 APRIL
Anders Paulsson, Sopran/Saxofon och Svante Henryson, Cello
Fantastiska musiker som spelat många gånger på Kammaren, båda dessa musiker spänner över gränserna musikaliskt.

18-19 SEPTEMBER
Quintet Sonor
Såg på TV, en timmes program med Daniel Andersson; dragspel, tango-klassisk musik, experiment i vackra toner. De har inte varit hos oss tidigare, ska bli spännande.

23-24 OKTOBER
Bengt Forsberg, Piano och Anders Brantelid, Cello
Här kommer två giganter till, i två olika spann av åldrar men det hindrar ju inte musiken. Andreas är första gången, Välkommen!

13-14 NOVEMBER
Niklas Sivelöv, Piano
Nu kommer han! Kan bli med polsk violinist eller Rysk cellist eller Danskkvartett. Han har gett många fina uppslag till Kammaren på internationella musiker. Finalen blir det på 2013 års konsertserie.

2012

15-16 FEBRUARI
Roland Pöntinen och Love Derwinger, massa flygel.
De startar året med fyrhändigt, dessa pojkar har skänkt så mycket glädje på Kammaren genom åren i olika konstellationer. De har varit tillsammans hos oss sen kanske redan 92/93. Vilken början!

7-8 MARS
Lena Willemark, sång, Jonas Knutsson, sax och Mats Öberg, piano och munspel.
De har spelat ihop i 10 år. De jubilerar med en skivrelease i dagarna två. Tidningarna kommer inte undan här inte! Mycket eget material utlovas!

18-19 APRIL
Jubileum (April 2002) Staffan, Mats och Christian Scheja Rondin och Bergqvist, piano, cello och fiol.
Här kommer de som är anledningen till dessa 20 år. Här hoppas jag ni ställer bilen för något gott skall Kammaren bjuda på förutom musiken.

12-13 SEPTEMBER
Niklas Sivelöv, Flygel och Szymon Krzeszowiec, Violin.
Jag får mail från Niklas då och då och spännande är det. Om jag håller på med äggkläcknings maskiner i Afrika, ja då kontrar han med musikpris i Hollywood plus kontrakt på en bok samt dirigering. Många järn i elden är det! Det kommer nog att brinna dessa dagar på Kammaren.

17-18 OKTOBER
Emil Jonason, Klarinett och Peter Fris Johansson, Piano.
Två av den nya generationens absolut mest supervässade musiker. De skall prova en del nya grepp, hur man kan få en konsert att lyfta. Det var kul att tala med Emil i dessa frågor.

14-15 NOVEMBER
Karin Haglund, Flygel och Claudia Bonfiglioli, violin.
Denna dam duo får avsluta året, har försökt få hit dom tidigare men nu så blir det av!

2011

23-24 FEBRUARI
Gunnar Idenstam.
Denna guru bland pipor och toner skall ledsaga oss i orgelns mästerverk. Skall bli kul att släpa ner en hel orgel för våra 28 trappsteg (ingen Hammond här inte).

16-17 MARS
Henrik Måve.
Nästa Pianist i svenskt musikliv. Nyligen utnämnd i Steinway-klungan; han är faktiskt den yngste av våra svenskar att bli det. Han kommer med en gäst – något vi inte har haft i Kammarens 19-åriga historia.
Vågar inte berätta!

4-5 MAJ
Jakob Koranyi, cello och Simon Crawford Phillips, piano.
Jakob har kommit med förslag till 2011 års program. Det känns som det spritter i nya unga förmågor nu. Kul! Simon är första gången på Kammaren. Han är en fantastisk solist och kammarmusiker, som förutom sina år i Kungsbackatrion har spelat in skivor och konserterat med det absoluta toppskiktet av Europas musiker.

21-22 SEPTEMBER
Julia Mustonen, Dalhqvistqvartetten.
Här kommer en kvintett av det bästa för närvarande. Jag glömmer inte New Helsinki-kvartetten 1994. Hoppas på en repris. Julia är en av de nya topparna på att trycka ner tangenterna.

19-20 OKTOBER
Svante Henryson, cello och Mats Bergstöm, gitarr.
Mycket ungt har nu presenterats men de här gubbarna slår det flesta med häpnad, de skall utgöra det där som sticker ut lite i andra musikaliska toner. Vad händer? Så här kan det se ut när man sätter programmet. Ni ser själva att det går inte att missa!
”Hej igen Jon, jag och Mats B. fick en ännu bättre idé:
Vår trio ”Musik för Trio” med Magnus Persson på slagverk! Vi har ju en repertoar och ett par turnéer i ryggen samt en ännu outgiven CD. Musik av Henryson, Bergström, Hillborg, Schönberg, kanske Morricone i trioversion, Bill Evans, Jimmy Webb.”

16-17 NOVEMBER
Oystein Baadsvik, bastuba och Stråkkvintett.
Oysten tog hela Kammaren med storm förra gången, försiktig som han är blev det sex stycken musiker till denna gång.

2010

17-18 FEBRUARI
Björn J:son Lindh, flöjt, Torbjörn Carlsson, gitarr.
Björns unika flöjtsound till hans komponerande. Har varit självklar även i klassiska sammanhang. Så även på Kammaren. Årets utstickare.

17-18 MARS
Roland Pöntinen, piano och Thor Leif Thedéen, cello.
Dessa pojkar har varit med lika länge som jag (år) – vad säger man?De får motsvara Zlatan och Messi i samspel, men man kan skriva hur mycket som helst.

14-15 APRIL
Pianotävling där publiken bedömer musikerna.
Musikalt, Teatralt och Verbalt – mentometerknappar ger resultatet direkt (flyttad från 11-12 november 2009 eftersom TV är intresserad).

29-30 SEPTEMBER
Stråktrion Zilliacus Persson Raitinen.
Trio i flickor. Jag hamnar ju med pojkar hela tiden. Denna trio är en stötsäker 10-poängare!

20-21 OKTOBER
2009 års solist/kompositör/vinnare Peter – Friis Johansson, piano.
Miriam Tally, kompositör (skriv ett stycke som får Kammarens gäster smälta/gå i taket). Miriam antog utmaningen. Lägg till Sebastian Ivonen – pianist som bara är 11 år – så kommer ni förstå att de 17 åren med Kammaren är bara början.

24-25 NOVEMBER
Silesian String Quartet
Szymon Krzeszowiec, violin I, Arkadiusz Kubica, violin II,Lukasz Syrnicki, viola, Piotr Janosik, cello.Nikals Sivelöv döpte programmet till Polska Smällkarameller på sommarfestivalen. Jag bara gapade när de lade an. Världsklass på dessa goa gubbar! Sa till dom; nu är det karameller från hela värden som gäller.

2009

4-5 FEBRUARI
Äntligen! Mats Zetterqvist, violin, Mats Rondin, cello och Mats Widlund, piano.
Trio Mats var bland det svåraste att få ihop (blev ju tyvärr inställt 2008). Vad jag försöker säga är att ju fler bra musiker man skall få ihop på samma gång, desto knepigare är det. Men nu är det fixat!

4-5 MARS
Lelo Nika med Cimbalom och Bas.
Balkanös i kubik…Jazzlegendaren Joe Zawinul kallade Lelo Nika för ”den bästa dragspelare som någonsin levt”. Har ju lagt ut en utstickare per år. Det här blir grymt. (Niklas Sivelöv igen).

22-23 APRIL
Dan Laurin med Anna.
Gammalmodigt nytt och nymodigt gammalt: Blockflöjter och klavérinstrument som ni aldrig hört det förr (Dans ord).Mina ord: Finns det någon annan på blockflöjt (har spelat lite själv) som fixar så att detta instrument svänger så?

23-24 SEPTEMBER
Markus Leoson.
Han har ju varit på Kammaren förut. Ett bombarde-mang av instrument; ”Ja man kan ju slå på allt men det är ju inte alla som slår så det blir ljuv musik”.

14-15 OKTOBER
Per Tengstrand.
Han har rekordet för sålda skivor på Kammaren (före Roland Pöntinen). Per är den som inspirerat mig mest att göra sista konserten – ja, han bjuder på hela sig själv.

11-12 NOVEMBER
Här kommer ni få möta åtta musiker från våra Nordiska Musikhögskolor/masterclass.
Ni (ca 450st) har möjlighet att bedöma musikernas framförande både verbalt/teatralt/musikalt. Detta har inte gjorts inom klassisk musik på det här sättet tidigare! Det är ju ändå ni åhörare som är det viktigaste för morgondagen!

2008

20-21 FEBRUARI
Jonas Knutsson, saxofoner, Mats Öberg, piano.
Här kommer det lite experimentella inslaget i serien. Mats har nyligen gett ut en skiva med improvisationer av Cornelis Vreeswijks musik. Om Jonas säger jag bara: Det svänger!

19-20 MARS
Nikas Sivelöv, piano.
Denna Herre över pianot har alltid försett Kammaren med underbara musiker-konstellationer och även egna skrivna verk. Men har ännu inte spelat solo hos oss. Ni skall få höra och se.., video, ja kanske lite, här har du mitt liv!

23-24 APRIL
Mats Bergström, Anders Jonhäll,Chrichan Larsson och Nils Sparv.
En orkester i miniformat. Här har ni rutinerade gossar som brinner för att ni inte ska gå hem oberörda. Alla har gästat Kammaren i olika sammanhang tidigare förutom Chrichan. Välkommen!

4-5 JULI
www.engelsbergsfestdagar.se

31 JULI & 2 AUGUSTI
www.engelsbergsfestdagar.se

1-2 OKTOBER
Mats Zetterqvist violin, Mats Rondin, cello och Mats Widlund, piano.
Trio Mats var bland det svåraste att få ihop, vad jag försöker säga är att ju fler bra musiker man skall få ihop på samma gång, desto svårare är det! Men nu är det fixat!
Inställt! Ersatt med Staffan Scheja & Henrik Måwe.

29-30 OKTOBER
Karin Haglund, violin och Claudia Bonfiglioli, piano.
”Violin och piano – unga duktiga tjejer”. Så började Niklas Sivelöv sitt mail till mig och eftersom jag är nyfiken så ringde jag naturligtvis upp. Jag fick till svar – ”jag sitter och repar, kan jag ringa dig? Jag har en kul idé.” Den idén kändes kanon. Längtar redan!

19-20 NOVEMBER
Indra Kvartettentillsammans med Johan Ullén, piano.
Flickorna kommer starkt på slutet av denna säsong. Denna konsertserie är i mitt tycke ett kalasår!

2007

21-22 FEBRUARI
Christian Ihle Hadland, piano ochJakob Koranyi, cello.
Här kommer yngre gardet, Jakob är ungefär som börsen senaste månaden, men ett garanterat säkrare kort, åtminstone så länge jag har följt honom. Han har valt att spela tillsammans med en Norsk kollega som lär vara en värsting på att hantera en flygel.

14-15 MARS
Niklas Sivelöv, piano och Öystein Baadsvik, tuba.
Konstellationen har jag inte hört förut men båda är unikum på sina instrument så vad månne bliva?

25-26 APRIL
Daniel Karlsson, piano och Anders Paulsson, sopransax.
Anders har varit med sedan Kammaren startade och man blir helt förstummad av det som kommer ur hans blåsinstrument. Denna gång blir det något annorlunda har Anders och Daniel lovat. Vidare kan förresten nämnas att Daniel är jazzpianist av internationell ryktbarhet.

26-27 SEPTEMBER
Terés Löf, piano och Francisca Skoog, piano.
20 flinka fingrar från två av våra främsta konsert/pianister löper över klaviaturen. Terés och Francisca har aldrig spelat tillsammans förut men fyrhändigt på herrsidan har ju skådats på Kammaren tidigare. Dam – herre likaså. Men detta är alltså något helt nytt. Nyfiken blir man.

24-25 OKTOBER
Per Tengstrand, piano.
Pianokonsert är onekligen ett måste i en kammarserie och virtuosen Per blev detta måste.

13-14 NOVEMBER
Uppsala Kammarsolister.
Sextett eller något fler är det närmaste jag kommer en symfoniorkester här på Kammaren. Jag kände att programmet var utsatt för komplott när det gäller stråk så Uppsala Kammarsolister får ta igen detta med stråke.

2006

8-9 FEBRUARI
Anna Lindal och Mats Bergström.
Fernando Sor Morceau, Franz Schubert, Bearbetning för violin och gitarr: Mats Bergström.

8-9 MARS
Niklas Sivelöv, piano, Leonid Gorokhov, cello.
Stravinskij, Schnittke, Tchaikovsky, Schostakowitsch.

19-20 APRIL
Gunnar Idestam, orgel, Lisa Rydberg, fiol.
Bach och svensk folkmusik.

25-26 OKTOBER
Roland Pöntinen, piano.
Bach, Liszt, Debussy.

8-9 NOVEMBER
Asuka Nakamura, Inese Klotina.
Ravel, Prokofieff, Medtner.

2005

26-27 JANUARI
Lars Anders Tomter, viola, Håvard Gimse, piano.
Schostakowitsch – Sonata Op.40 och Op. 147.

16-17 FEBRUARI
Francisca Skoogh, piano.
Claude Debussy, Staffan Storm, Ludwig van Beethoven, Sergej Prokofiev.

23-24 MARS
Martin Fröst, klarinett, Niklas Sivelöv, piano.
Schumann, Weber, Bach, Hillborg m.fl.

13-14 APRIL
Luiz de Moura Castro, flygel.
Heitor Villa-Lobos och Franz Liszt.

19-20 SEPTEMBER
Semmy Stahlhammer, violin, Jakob Koranyi, Cello, Fredrik Ullén, piano.
Kreisler, Mendelssohn, Brams.

28-29 OKTOBER
Paizokvartetten.
Verk av Beethoven och Prokofieff.

26-27 NOVEMBER
UTA-Kvartetten.
Dmitri Shostakovich: String Quartet no. 4, op. 83.György Kurtag: 12 Microludes, Hommage á Mihály András.W. A. Mozart: String Quarttet KV421 d-moll.

2004

FEBRUARI
Cecilia Zillacus, violin, Johanna Persson, viola, Kati Raitinen, cello.
Cllaude Debussy: Petite Suite. Bohuslav Martinu: Trio a cordes.Hermann Berens: Trio op. 85 no. 1.

MARS
Per Tengstrand, piano.
Beethoven, Grieg, Martinu, Stenhammar, Glazunov, Chopin.

APRIL
Anders Jonhäll, flöjt, Mats Bergström, gitarr.
Verk av J. S. Bach, Joachim Andersen, André Chini och Theobald Boehm.

SEPTEMBER
Niklas Sivelöv, piano, Markus Leoson, slagverk.
Verk av bl.a. Ney Rosauro, Markus Leoson, Astor Piazzolla och Darius Milhaud.

OKTOBER
Anders Kilström, piano, Tobias Ringborg, violin.
Verk av Bo Linde, Wilhelm Stenhammar, Anton Webern och J. S. Brahms.

NOVEMBER
Love Derwinger & Terés Löf, piano.
Verk av bl.a Mozart, Rachmaninoff och Schubert.

2003

FEBRUARI
Christian Bergqvist, violin & Mats Bergström, gitarr.
Musik ur Frösöblomster av Wilhelm Pettersson-Berger.Edvard Grieg, Niccolo Paganini, Manuel de Falla, John Williams, Heinz Provost och Astor Piazolla.

MARS
Love Derwinger, Ulf Wallin, Torleif Thedeén.
Sjostakovitj: Pianotrio no. 2 op. 67.Brahms: Pianotrio c-moll op. 101.

APRIL
Niklas Sivelöv, piano, Maria Åström, flöjt.
Verk av bl.a. Bach, Sivelöv, Fauré och Poulenc.

SEPTEMBER
Nya Stenhammarkvartetten.Peter Olofsson, violin, Per Öhman, violin, Tony Bauer, viola och Mats Olofsson, cello.
Karl-Erik Wellin: Residuo.Wilhelm Stenhammar: Kvartett nr. 3, 3:e satsen Lento Sostenuto.Schostakovitj: Kvartett no. 3, 2 & 3 satsen op. 73.Webern: Langsammer Satz.Beethoven: Harpan.Brahms: Quintett, op. 115.

OKTOBER
Mira Malik, fiol, Marinela Mitria, piano, Jonas Dominique, bas.
Verk av bl.a. Juan Navarro, Isaac Albéniz, Pablo de Saraste, Jonas Dominique, Astor Piazzolla och Manuel de Falla.

NOVEMBER
Anders Paulsson, sopransaxofon, Svaante Henrysson, cello & kontrabas.
Verk av Bach, Duke Ellington, Henrysson och Paulsson.

2002

FEBRUARI
Sharon Bezaly, flöjt, Staffan Scheja, piano.
Beethoven: Månskenssonaten.Schubert: Variationer på tema op. 160.Aho: Solo III.Debussy: La Puerto del vino.Borne: Fantasie Brilliante sur Carmen.

MARS
Martin Fröst, klarinett, Gunilla Süssman, piano.
Debussy: Premiere Rapsodie.Rachmaninov: 2 preludier för piano solo.Schumann: Ur Fünf stücke im volkston op. 102.Saint-Saens: Sonat op. 167.Schumann: Dein Angesicht op. 127. Abendlied op. 85.Fantasiestücke.

APRIL
Nils Sparf, violin, Göran Söllscher, gitarr.
Verk av bl.a. Roman, Schubert, Paganini och Piazzolla.

SEPTEMBER
Gunnar Idenstam, orgel.
Bach: Tocata och Fuga i d-moll.Sinfonia d-dur ur Kantat no. 29.Gunnar Idenstam:Svit ur Katedralmusik.

OKTOBER
Piano: Carlos Murakami, Terés Löf, Irvetta Irkha.
Brahms, Rachmaninov, Prokofiev.

DECEMBER
Hans Pålsson, piano & Mats Rondin, cello.
Beethoven: Sonat g-moll op. 5.Sonat a-dur op. 69.Sonat d-dur op. 102.

2001

JANUARI (KONSERTHUSET)
Deconstructing Bach.
Konserten söker Bachs musik i sin grundform och utvecklar den i nya spännande former.
Medverkande:
Barbara Hendricks, sopran.
Niklas Sivelöv, piano.
Anders paulsson, sopransaxofon.
Staffan Scheja, piano.
Gunnar Idenstam, orgel.
Ovidiu Badila, bas.
Jonas Sjöblom, tablas och slagverk.
Peter Lilliehök, talare.

FEBRUARI
Roland Pöntinen, piano.
Verk av Debussy, Bach, Ravel, Beethoven m.fl.

MARS
Stråktrion Zilliacus Persson Raitinen.
Verk av Beethoven, Dohnányi och Berio.

APRIL
Trio T.G.T.T. Jeanette Köhn, sång, Mats Bergström, gitarr, Teddy Walter, kontrabas.
Verk av Purcell, Haymes, Rodgers/Hammerstein, Bo Nilsson/Vreeswijk, Schubert/HasseåTage, Lauro m.fl.

SEPTEMBER
Martin Fröst, klarinett, Niklas Sivelöv, piano.
Verk av Fröst, Sivelöv, Skrjabin m.fl.

OKTOBER
Markus Leoson, slagverk.
Áskell Másson: Prim för virveltrumma.Franco Donatoni: Omar – due pezzi per vibraphono.Poul Ruders: Alarm – a thriller for percussion.Och mycket mer…

NOVEMBER
Lysellkvartetten.
Bernt Lysell, violin, Per Sandklef, violin, Lars Arvinder, viola, Mikael Sjögren, violincell.Verk av Berwald, Mozart och Beethoven.

2000

FEBRUARI
Staffan Scheja, piano, samt elever från Kungliga Musikhögskolan. Terés Löf, piano och Klara Hellgren, violin.
Verk av Grieg, Debussy och Chopin.

APRIL
Göran Söllscher, gitarr.Francis Poulenc: Sarabande.
Bach: Partita no. 1.Fernando Sor: Variations sur Marlbrough s’en va-t-en guerre.Lennon/McCartney: In my life, Can’t buy me love m.fl.Laci Boldemann: Bolero.Villa-Lobos: Etyd no. 11.

SEPTEMBER
Bengt Forsberg.
Bach, Schreker, Medtner, Godowsky m.fl.

OKTOBER
Anders Paulsson, sopransaxofon, Magnus Svensson, piano.
Francis Poulenc: Sonata.Joonas Kokkonen: Viisi Bagatellia.Fredrik Höberg: PopMusikk.Rachmaninoff: Vocalise.Prokofieff: Sonata.

NOVEMBER
Stockholm Sinfonietta Brass Ensemble.
Kent Johansson, trumpet, Jonas Palsten, trumpet, Kristina Kärlin, horn, Per Larsson, trombone, Christer Palm, tuba.
Verk av Cheetham, Horowitz, Dowland, Maurer m.fl.

1999

MARS
Mats Rondin, cello, Per Enoksson, fiol.
Ravel: Sonat för violin och violincell. Händel/Halvorsen: Passacaglia. Kodaly: Duo för violin och violincell.

APRIL
Änglabock. Gunnar Idenstam, orgel, Anders Paulsson, sopransaxofon, Roger Svedberg, slagverk.

OKTOBER
Roland Pöntinen, piano, Christer Bergqvist, fiol.
Verk av Fritz Kreisler, Manuel de Falla, Arvo Päärt, Igor Stravinskij, Heinz Provost, John Williams och Gerschwin/Heifetz.

OKTOBER
Martin Fröst, klarinett, Johan Fröst, piano.
Verk av bl.a. Chausson, Poulenc, Hillborg, Schumann, Chopin och Rachmaninov.

NOVEMBER
Niklas och Marinela Sivelöv, piano.
Schubert, Brahms, Beethoven, Ginastera och Enescu.

1998

JANUARI (KONSERTHUSET)
Svante Thuresson, Annika Skoglund, Olle Persson, Jeanette Köhn, Tommy Körberg.
Tommy Körberg ledsagar oss genom programmet som är startskottet för vår nya konsertserie ”SångKammaren”. Artisternas musikaliska bredd och olika uttryck kommer att ge oss många spännande upplevelser.

FEBRUARI
Luiz de Moura Castro, piano.
Brasiliansk pianist bosatt i Amerika med spansk- och sydamerikansk musik som specialitet.

MARS
Niklas Brommare, slagverk.
Är inte bordtennismästare på Kammaren men väl slagverkschampion.

MAJ
Per Tengstrand, piano, Jan-Erik Gustafsson, cello.
Per talar kinesiska, vad gör Jan-Erik…

SEPTEMBER
Staffan Scheja med vänner.
Professor Scheja nyligen hemkommen från sin egen kammarmusikfestival i Visby tar med sig gäster.

OKTOBER
Vertaokvartetten, stråkkvartett.
Norska älvor svingar sina trollspön.

NOVEMBER
Dan Laurin, blockflöjt.
Fascinerande virtuos med stor personlighet och integritet. 1995 års Grammy för ”bästa klassiska artist”.

1997

JANUARI (KONSERTHUSET)
Tommy Körberg i helfigur.
Medverkande förutom Tommy:
Stefan Nilsson, piano, Joakim Milder, saxofon, Teddy Walter, bas, Mika Eichenholz, dirigent samt medlemmar ur Norrköpings Symfoniorkester.Programmet spänner från visa till musikal – från Bellman till Bernstein.

FEBRUARI
Anders Paulsson, sopransaxofon, Mats Bergström, gitarr.
Verk av Astor Piazzolla, Paul Bonneau, Sven-Erik Bäck, Maurice Ravel, Luciano Berio och Steve Reich.

MARS
Ulrika Jansson, Semmy Stahlhammer, violin, Kati Raitinen, Judith Sataszegi, cello, Jacob Ruthberg, Berit Mattson, viola.
Verk av Telemann, Stahlhammer och Tjajkovskij.

MAJ
Ovidiu Badila, kontrabas, Niklas Sivelöv, piano.
Verk av Bach, Schumann, Paganini m.fl.

SEPTEMBER
Nya Helsingforskvartetten.
Grieg, Sibelius.

OKTOBER
Love Derwinger, Roland Pöntinen, piano.
Bach: Två koralförspel.Rachmaninoff: Svit no. 1 op. 5.Poulenc: Capriccio.Satie: Tre stycken i päronform. Ravel: La valse.

NOVEMBER
John Ehde, cello, Anders Kilström, piano.
Verk av Fauré, Beethoven och Sjostakovitj.

1996

FEBRUARI
Carl-Anders och Monica Dominique.
Verk av Hindemith, Ravel, Grieg, Mendelsson, Debussy m.fl.

MARS
Staffan Scheja, piano, Mats Rondin, cello, Martin Fröst, klarinett.
Debussy, Beethoven, Brahms.

APRIL
Thorleif Thedeén. cello, Per Lundberg, piano.
Verk av Schubert, Lidholm, Beethoven och Prokofjev.

SEPTEMBER
Martin Roscoe, piano.
Tale-kvartetten:Patrik Swedrup, Anders Nyman, Ingegerd Kirkegard, Helena Nilsson.
Verk av Eliasson, Stenhammar och Schumann.

OKTOBER
Organist. Guess Who?
Nordisk folkmusik, Estniska folk-koraler, Bach, Idenstam.

1995

JANUARI (KONSERTHUSET)
Mikael Samuelsson, sång, Åbo Stadsorkester, Mika Eichenholz, dirigent.
Sibelius, Taube, Bellman, Aaron Copland, Rodgers & Hammerstein, Leonard Bernstein.Sång-arrangemang av Anders Ekdahl.

FEBRUARI
Anna Norberg, flöjt, Eva Nordenfelt, cembalo.
Verk av Roman, Telemann, Bach, Mozart m.fl.

MARS
Victor Rjabchikov, piano.
Victor Rjabchikov är född i Taskent. Efter musikkonservatoriet i Tashkent tog han solistexamen vid Moskvas Musikkonservatorium. Victor har turnerat bl.a. i Schweiz, Holland och Frankrike. Han gästar Sverige och Kammaren för andra gången.

MAJ
Staffan Scheja, piano, Mats Rondin, cello, Semmy Stahlhammer, violin.
Haydn, Tjajkovskij.

SEPTEMBER
Love Derwinger, piano, Jens-Christoph Lemke, fagott, Ulf Bjurehed, oboe, Helen Cort, valthorn, Sölve Klingstedt, klarinett.
Verk av Mozart, Poulenc, Liszt, Brahms och Pärt.

NOVEMBER
Mats Rondin och Vertavokvartetten.
Bach: Svit no. 3 c-dur för soloviolincell. Prélude-Allemande-Courante-Sarabande-Bourée 1 och 2 gigue. Schubert: Stråkkvintett c-dur.Allegro ma non troppo-Adagio-Scherzo: Presto-Allegretto.

DECEMBER
Christian Bergqvist, violin, Roland Pöntinen, piano.
Verk av Stravinsky, Sjostakovitj, Schuman m.fl.

1994

MARS
Mats Rondin, cello med Nya Helsingforskvartetten. Schubert, Bartok, Ravel och Beethoven.

APRIL
Roland Pöntinen, piano, Christian Bergqvist, violin.
Brahms, Ravel, Kreistler och Pärt.

MAJ
Yukie Nagai, piano.
Ravel, Debussy.

SEPTEMBER
Anna Norberg, tvärflöjt, Mats Bergström, gitarr.
Gialiani, Castelnovo, Takemitsu, Stenhammar och Andersen.

OKTOBER
Staffan Scheja med vänner.

NOVEMBER
Roland Pöntinen, piano, Metin Ardel, baryton

Kontakt

Hitta till oss

Copyright @ 2021 www.kammaren.com