• KAMMAREN

 • 2O19

  20-21 FEBRUARI

  Svante Henryson, cello med mera & Anders Paulsson, sopransaxofon

  Svante Henryson är en svensk musiker, (cello, kontrabas och elbas) och kompositör. Som tonåring blev han medlem i Oslo Filharmoniske Orkester, och efter solodebuten blev han orkesterns solokontabasist. Därefter flyttade han till Miami och turnerade med Yngwie Malmsteen i slutet av åttiotalet och början på nittiotalet. Han har även turnerat med Elvis Costello, Jon Balke och Ann Sofie von Otter.

  Efter debuten 1992 i Carnegie Hall har Anders Paulsson gjort hundratals konserter på sitt instrument, som solist i 22 länder. Han är sannolikt den första musikern i världen med en solistkarriär på detta i klassiska konsertsammanhang sällsynta instrument.

   

  13-14 MARS

  Peter Friis Johansson, piano

  Ena halvan av Kammarens nya konstnärliga ledarskap, Peter Friis Johansson, har de senaste åren spelat Schuberts samtliga pianosonater på flertalet platser i både Sverige och utlandet. Till våren blir det start för projektet att spela in alla sonaterna, och som genrep inför den första skivan spelar Peter två av Schuberts största sonater på Kammaren. Gör som publiken i bland annat Chicago och New York och upplev Peters tolkningar av dessa mästerverk!

   

  10-11 APRIL

  Lisas

  Lisas bildades 2011 efter att de båda från var sitt håll fått höra: ni borde spela tillsammans! Sedan dess har duon framträtt i Europa, USA och Kanada. Violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka har rötterna i folkmusiken men är samtidigt förankrade i andra genrer. I deras kompositioner hörs spår av såväl barock som tango och nutida konstmusik. Debutalbumet Fiddle & Accordion Conversations har hyllats av kritikerna och valts till en av århundradets viktigaste folkmusikskivor i tidningen LIRA samt tilldelats Manifestpriset 2018.

   

  18-19 SEPTEMBER

  Johan Dalene, violin & Roland Pöntinen, piano

  Redan som tonåring gjorde Johan Dalene intryck, som vinnare av inte mindre än nio internationella tävlingar. 2017 blev han antagen till Norwegian Crescendo Program, med Janine Jansen, Leif Ove Andsnes och Gideon Kremer som mentorer. Denna säsong uppträder han som solist med inhemska orkestrar som Gävle symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester och Jönköpings Sinfonietta, såväl som med Jakarta Symphony Orchestra, Kremerata Balticum och Oslo Philharmonic. Nästa säsong spelar han med Kungliga Filharmonikerna och på Carnegie Hall.

  Roland Pöntinen behöver ingen närmare presentation.

   

  9-10 OKTOBER

  Dahlkvistkvartetten

  Polskt, ryskt och dubbelt svenskt. Dahlkvistkvartetten bildades 2017 och fick en rivstart då man vann tävlingen Ung och lovande två år senare. 2012-13 utsågs man till Rising Stars. De är numera en efterfrågad kvartett på internationell toppnivå, och återkommande gäst i Konserthuset. Dras nya skiva "Andrea Tarrodi String Quartets" vann 2018 en Grammis i kategorin Årets klassiska.

   

  13-14 NOVEMBER

  Charlotte Hellekant, mezzosopran & Anders Kihlström, piano

  Charlotte har sedan många år etablerat sig som en av Sveriges mest uppmärksammande internationella mezzosopraner. Han har framträtt på världens alla ledande operascener som t.ex Metropolitan Opera i New York, Opéra Bastille i Paris, Glyndebourne, English National Opera samt Deutsche Oper i Berlin. Hon har sjungit under ledning av dirigenter som t.ex Gustavo Dudamel, Esa-Pekka Salonen, Mariss Jansons och Jukka-Pekka Saraste. 

  Mångsidige pianisten Anders Kihlström är en av de främsta svenska pianisterna i sin generation. Han är verksam både som solist och kammarmusiker och har konserterat över hela Europa, Nordamerika, Asien, Australien, Nya Zeeland och f.d. Sovjetunionen.